hits

Selg hvis markedsdyktig bud kommer

kommentarer 8 kommentarer

Overgangsvinduet er noen dager unna og aktiviteten er allerede i full gang. Vi hører ofte om frykten for at troppen skal bli kjøpt i stykker når et vindu åpner.
For meg var det motsatt da jeg var sportssjef i FFK. Jeg husker at jeg nærmest var livredd da vinduet åpnet i forhold til at det ikke skulle være interesse for noen av mine spillere. Kan man egentlig få en dårligere attest enn at det er helt stille? Kommer det ikke et eneste bud på noen spillere i troppen så har laget garantert hatt en elendig sesong. Spillerne, treneren og sportssjefen har da troligvis levert langt under hva som var forventet.

 

Det som forbauser meg er når klubber nekter å selge til tross for at det kommer inn markedsdyktige bud. Det gir jo unike muligheter til å forbedre seg ytterligere og samtidig ivareta klubbens økonomiske drift. Verden er full av gode fotballspillere. Sier man nei så sier man også at man ikke håndterer et av de viktigste elementene i dagens fotball, nemlig kjøp og salg. I tillegg er fotball ferskvare og gode prestasjoner er ikke en konstant diagnose, det er kun de aller beste som presterer over tid. Det gjelder for klubbene å utnytte muligheten når spillerne leverer og ta betalt da. Det er alt for mange som venter og venter, og noen ganger lønner det seg, men i de fleste tilfeller synker verdien som en sten og man får som klubb rykke tilbake til start igjen.

Det er kun de færreste og de aller største klubbene i verden som kan holde sin stall intakt. Det er bare å innse hvilken plass i hierarkiet vi har her i Norge. Alle klubber i Norge er selgende klubber og da handler om å håndtere kjøp og salg. Fortsatt er det klubber der treneren styrer spillerlogistikken fra A til Å og det er nok den eneste ligaen i verden der det skjer. Det er ikke trenerens feil, men klubbens. Det er nærmest uansvarlig som klubb og legge den byrden på en trener, og over tid kan det aldri være riktig strategi, hverken når det gjelder kjøp eller salg. Mange ganger må det jobbes aktivt med salg også, og jeg vet ikke om en eneste trener som ønsker å selge en spiller som er fast på laget. Det skal han heller ikke ønske. Treneren har heller ikke tid til å drive med forsvarlig scouting. Selvsagt skal treneren være med i prosessen når nye spillere skal hentes, men han kan umulig drive den alene.

At vi i 2015 har en hel haug med klubber i Tippeligaen uten sportssjef og/eller speider er ikke noe annet enn sjokkerende. Være uten folk som er dedikerte spillerlogistikk blir garantert en dyr øvelse i lengden. Jeg tror ikke vi skal være overrasket over at Færøyene har nærmet oss i FIFA rankingen. Heldigvis ser jeg at enkelte klubber har begynt å gripe tak i det, for både Brann og Vålerenga har ansatt speidere, og fra før av har Molde, RBK og Viking dedikerte menn på den oppgaven. Det gleder mitt hjerte.

 

Jeg håper på et vindu med mye utskiftinger og nye profiler i Tippeligaen. Supportere, publikum og seere trenger også nye artister å diskutere rundt. Det skaper økt engasjement rundt Tippeligaen.

8 kommentarer

ole

14.07.2015 kl.09:11

Utfordringen med denne teorien, er at for et lag som Viking som har Europacup innen rekevidde, behøver en bred stall med de beste spillerne for å kunne fortsette kampen om Europacup spill.

Dersom de igjen får Europacup til neste sesong, vil de kunne tiltrekke seg større navn på bosmann markedet neste år.

Dermed vil jeg påstå at det er verdt å ofre et lite salg for å nå det større målet.Viking har allerede mistet Veton Berisha, dersom Bødvarsson og skulle forsvinne denne måneden uten en erstatter eller to på plass, vil ikke laget være i stand til å kjempe om Europa.

Joacim Jonsson

14.07.2015 kl.09:55

ole: Ser den, men har man en god scouting går disse spillerne å erstatte med like gode eller bedre samt at de får penger i klubbkasssa. Men det gjelder å være i forkant, hvis ikke blir det tøft

ole

14.07.2015 kl.10:06

God scouting er lettere sagt enn gjort, det går mange Mame Niang på hver Peter Ijeh. Ihvertfall med økonomien til Viking, de kan ikke kjøpe noen ting pga tidligere sløsing. Nå har de jo en fra Yeovil Town på prøvespill som muligens får kontrakt, men om det betyr at Bødvarsson får gå gjennstår å se.

Joacim Jonsson

14.07.2015 kl.10:28

ole: Viking synes jeg dog vært flinke i det siste. Flere gode utenlandkse spillere. De vil alltid misse på noen. Alltid skeptisk til engelskmenn fra lavere divisjoner...

Martin

14.07.2015 kl.10:49

Er selv skeptisk til denne engelskmannen, men hva tenker du om Steffen Lie Skålevik i Nest Sotra som erstatter for Bødvarsson? Jeg tror Viking kunne gjort en god avtale med om de får 3,5 mil. pluss bonuser så kan de hente Skålevik for ca. 1,5-2

Joacim Jonsson

14.07.2015 kl.11:18

Martin: Synes 1,5-2 nesten er litt i overkant for Skålevik. Spennende erstatter, men uprøvd på nivået og derfor litt sjanse

ole

14.07.2015 kl.11:32

Moa er jo ledig, men tviler på at han vil ta 5 mnd i Stavanger

tbone

15.07.2015 kl.11:38

Helt enig. Norske lag må innse sin posisjon i fotballen, og jobbe med å perfeksjonere rollen som utvikler av talent. Det vil norsk fotball være tjent med i lengden, både på klubb- og landslagsnivå.

I alt for mange år var det (tilsynelatende) hårreisende kortsiktig satsing og resultatfokus, noe som har ført oss dit vi sportslig er i dag, hvor norsk fotball er fryktelig svak målt mot internasjonal motstand.

Jeg husker jeg hoderystende leste om Martin Fillo, som ble kjøpt til Viking som et stort talent - tsjekkisk u21-kaptein om jeg ikke husker helt feil - som ble holdt igjen fra å drive egentrening. Han måtte jo være klar til å prestere i neste kamp. Om det gikk på bekostning av langsiktig utvikling fikk bare være. Når vi nå ser talenter som Ajer og Ødegaard herje i tippeligaen, så trekkes det frem det som alltid har blitt skrevet om de beste - de trener rett og slett mer enn andre. De kommer først på trening, og står igjen etter trening. Noen har i hvert fall forstått det.

Men så sent som Ii fjor fikk vi høre om et Brann som trente mindre enn amatører i andredivisjon, og vi har jo alle sett hvordan det gikk. Tidligere har jeg hørt at adecco- og tippeligaspillere har fått forbud mot å spille fotball utenom trening og kamp med lagene sine (eks innendørsfotball).

Klubbene må lære at de må satse på å oppdra lærevillige spillere med lidenskap for sporten, som alltid vil strekke seg mot neste mål. Salg til neste nivå må anses som suksess, og solgte spillere bør ikke primært erstattes med den som best kan gå inn og fylle det sportslige hullet asap, men med talentet med de rette holdningene som kan ta steget om et år eller to.

Skriv en ny kommentar