hits

Landslaget er ikke en utviklingsarena

kommentarer 21 kommentarer

Troppen til de neste landskampene ble nylig presentert av Per-Mathias Høgmo og mange var skuffet over at det ikke ble plass til flere unge spillere. Navn som blant andre Martin Samuelsen, Bersant Celina og Iver Fossum burde vært med var manges mening. Det skrikes ofte  i kulissene at Norge må ta med de unge talentene på A-landslaget for å gi dem tillit med tanke på videre utvikling. Helt håpløs tankegang og de som mener det har fullstendig misforstått. Norges A-landslag er ikke en utviklingsarena der vi skal ta med spillere for at de skal få en god opplevelse. Norges A-landslag er ikke en utviklingsarena, det er en resultatorientert arena der laget til enhver tid skal prestere og vinne kamper. Punktum finale.

Flere har ment at Høgmo bør ta ut Celina for at han skal velge Norge fremfor Kosovo. Jeg håper vi ikke begynner å synke så lavt som nasjon at vi begynner med goder for at spillerne skal ønske å spille med Norges flagg på brystet. Her har ledelsen til nå gjort helt riktig. Martin Samuelsen spiller på nivå 3 i England og er ikke et alternativ på A-landslaget. Kan absolutt bli det på sikt, men ikke per idag. Iver Fossum er i god form, men han kan også spille U-21 og da er det et bedre alternativ så lenge han ikke er fast inventar . Det samme gjelder Mohammed Elyounoussi

Spørsmålet er vel om  Martin Ødegaard skulle vært tatt ut denne gang. Han har spilt fotball over tid på et relativt lavt nivå i Spania uten å dominere. Jeg håper virkelig Høgmo tenkt å bruke Martin Ødegaard som startspiller, ellers mener jeg han burde spilt U-21 landskamp.
Det må vel være tusen ganger bedre og ha en sentral rolle på U-21 mot Spania og Nederland enn å få noen fattige minutter på et A-landslag mot noen blåbærnasjoner.

 

Tror det er på tide at hylekoret som skal ha inn de unge spillerne tenker over hva hensikten med et A-landslag er.

21 kommentarer

Sverre Helgøy

15.03.2016 kl.17:26

Langt på vei enig i analysene i innlegget. :)

Atle

15.03.2016 kl.19:34

Tippeligaen består av mye kviser og tynne bein, men hvis alternativet er å gå konkurs, er det helt greit. Norge er en d nasjon i fotball pr 15 mars 2016.

Hylet etter Ødegaard var unisont i Norge i fjor, og det samme gjaldt Møller Dæhlie når han var i Cardiff (som reserve).

Ødegaard merker nok presset. Det skulle bare mangle. Han leverte i fra seg ballen direkte enten på tvers eller bakover mot Ungarn, og var milevis unna en "Playmaker" rolle som enkelte har bestemt.

Han vil selvsagt ikke komme i situasjoner hvor sjansen for å miste ballen ofte er stor, når du hele tiden må gjøre noe ekstra, men han er en fornuftig gutt, og vet selv hva han kan utrette.

Møller Dæhli var også en spiller "vi var avhengig" av, hvis vi skulle til EM. MD er en artig spiller, men mangler det meste som som skal til for å ta kommandoen på det høyeste nivå. Fikse vendinger ute på kant er morsomt, men det produserer ikke noe som kommer laget til gode i en tellende kamp.Han mangler dessuten både tempo og fysikk,og derfor fikk han ikke mye spilletid hos sin favorittmanager Ole Gunnar Solskjær.

Han kommer forhåpentligvis sterkere tilbake etter det lange skadeoppholdet i Bundesliga.

Åpningen i år, viser at norsk fotball ikke har noen magisk tiltrekking på det Norske folk, slik Engelsk har. Det gjaller i tomme tribuner, som om det var treningskamper uten verdi.

Tipper at det kunne vært annerledes om Norge hadde overbevist og Kvalifisert seg for EM.

Vi var ikke god nok dessverre, og dette synet har nok smittet over på hverdags-fotballen, selv om Molde gjorde det glimrende i Europa-ligaen lenge, og Odd sjokket i en omgang da Borussia Dortmund ikke klarte å ta dem alvorlig.

Vidar

15.03.2016 kl.19:43

Er uenig det du skriver ang. Martin Samuelsen Joacim. Han har hatt en meget bra sesong i Peterborough.I FA cup kampen mot PL laget WBA var han banens beste spiller og han har vist at han har et nivå der jeg mener han burde fått en mulighet i de 2 ubetydelige kampene Norge skal spille mot Estland og Finland.

Se bare på spillerene på Nord Irlands landslag og hvilke klubber de representerer.Nord Irland skal til EM. Norge skal ikke. Kan også nevne i denne sammenheng at Nord Irland vant sin første EM kval kamp borte mot Ungarn ;-)

Odd Kåre

15.03.2016 kl.20:31

Nå er det vel strengt tatt Norge som er en blåbærnasjon i landslagsammenheng.

Svarte

15.03.2016 kl.20:51

Helt på sin plass. A-landslaget må bestå av etablerte spillere, eller spillere som bare ved sitt talent kan snu kamper. Ødegaard kan bidra med dette. For andre er nok U21 bedre, med tanke på prestasjoner.

Skal man sette ut etablerte spillere, og dermed ikke få kjørt inn samhandlingsmønstre for disse, fordi enkelte jyplinger fra bakgårdsklubber i Storbrittania skal få leke? Man få stanset den utrolige forherligelsen av engelsk fotball. Den er søppel!

Bjørn

15.03.2016 kl.20:56

Hei, Joachim. Enig i dine betraktninger, selv om jeg må innrømme at Samuelsen overbeviste meg veldig mot WBA. Basert på hvilken tropp som er tatt ut, synes jeg Norge burde stille slik (4-3-3): Jarstein - Elabdellaoui, Hovland, Strandberg, Linnes - Skjelbred, Nordtveit, Johansen - Diomande, King, Berget. Hva mener du? Laget kommer forresten til å savne Henriksen og Tettey, samt mer fart på venstrekanten!

Joacim Jonsson

16.03.2016 kl.08:38

Bjørn: Enig at Samuelsen var god da, men var en enkelt kamp.
Jeg er usikker om jeg hadde brukt Johansen (dagens form) og Berget. Men samtidig ikke mange alternativer heller.

Runar Abrahamsen

15.03.2016 kl.23:57

hei jokke!

er enig med deg i at Samuelsen ikke bør bli vurdert for A-landslaget enda men hvordan kan du mene at det er greit at ødegaard er med da!? han har jo ikke akkurat imponert i castilla i spansk 3 div! mens samuelsen har gjort det veldig bra i engelsk league 1. synes man skulle tatt ut fossum som faktisk har starta de siste kampene for hannover.

Joacim Jonsson

16.03.2016 kl.08:36

Runar Abrahamsen: Skriver vel egentlig at Ødegaard bude spile U-21 hvis ikke Høgmo starter med han. Men fortsatt forskejll på Ødegaard og Samuelsen

Norge til sluttspill eller vinne neste kamp...?

16.03.2016 kl.09:10

Kjære "ekspert"-Jokke! Din overskrift er grunnleggende uheldig for utviklingen av norsk fotball. Landslaget er nasjonens fremste prestasjonsarena, skjønt "prestasjon" definitivt ikke kan sies å være kjennetegnet for dette lagets opptredener mot nasjoner vi så definitivt må slå for endelig å komme oss til et etterlengtet sluttspill. Vi er altså avhengig av BETYDELIG FORBEDREDE prestasjoner, og dette krever risikovillighet. Grunnholdningen som du i din overskrift fremmer, dessverre i likhet med veldig mange eksperter, trenere og spillerutviklere i Norge, er toneangivende i alt vi foretar oss i den norske fotballen - fra landslagsarenaen og ned til enkelttreningene. Forbedrede prestasjoner krever at vi omfavner villigheten til å risikere og gjøre feil. Der Norge er i dag, kan vi rett og slett ikke si at det viktigste er å vinne neste kamp. Vi må erkjenne at den uttatte troppen rett og slett beviselig ikke har de iboende fotballferdighetene til å skape BETYDELIG FORBEDREDE prestasjoner og få Norge til et sluttspill. Da er det viktigere å identifisere og satse på de av våre spillere som faktisk innehar dette potensialet. Alle navnene du her nevner vil jeg påstå er i denne kategorien og de har allerede kommet så langt, at de vil være nøkkelspillere på landslaget allerede i inneværende kvalifiseringsperiode såfremt de får sjansen. De har dessuten x-faktoren som norsk fotball er helt avhengig av for å vinne enkeltkamper mot sterke nasjoner. Tilbake til din overskrift: Norsk landslag er ikke på ønsket nivå, vi trenger utvikling - masse utvikling! - ergo: Landslaget MÅ bli en utviklingsarena!

Joacim Jonsson

16.03.2016 kl.09:54

Norge til sluttspill eller vin: Takk for flott kommentar. Jeg er enig i mange av dine synspunkter. Samtidig mener jeg at er man ikke god nok for A-landslaget skal man heller ikke spille der. Jeg hører ikke til dem som mener det skal gis goder for at spilleren kan bli god nok. De spillerne jeg nevner kan bli gode nok, men er det ikke per idag. Da tilhører de U-21 landslaget som også er en glimrende arena.
Landslaget må være en prestasjonsarena der de beste skal spille

Enig

16.03.2016 kl.09:34

Stort sett enig, men mener ikke det er noe spørsmål om Ødegaard. Det er helt soleklart at han ikke burde blitt tatt med i a-troppen. Han har vist at han ikke er moden for oppgaven, og kamparenaen hans er nok dårligere enn den Fossum, Elyounoussi og Samuelsen har.

Blant Høgmos mange elendige valg, var det med å satse på Ødegaard i den avgjørende EM-kvaliken det verste.

Ødegaard er utvilsomt et stort talent, men foreløpig er han bare det. Han kunne nok vært klar, om han ikke hadde gjort et så dårlig valg da han skiftet klubb fra Strømsgodset.

Joacim Jonsson

16.03.2016 kl.09:58

Enig: Skal ikke arrestere deg på det.

Miccoli212

16.03.2016 kl.10:53

Jeg synes det er i overkant arrogant å si at "Norges A-landslag er ikke en utviklingsarena, det er en resultatorientert arena der laget til enhver tid skal prestere og vinne kamper. Punktum finale.".

Noen ganger legger man langsiktige planer, også med landslaget. Spesielt når generasjonsskifter inntreffer. Da kan det være greit å tenke på landslaget i et litt lengre perspektiv.

I tillegg mener jeg at vi står overfor en ny utfordring mtp unge spillere med tilknytning til flere nasjoner. Det å være prinsippfast og ikke kalle opp disse til A-landslaget tidlig kan føre til at flere spillere, som ville hevet landslaget på sikt, kan bli permanent utilgjengelige. En slik "taktikk" har de britiske landslagene praktisert i en årrekke. Etter min mening kan prisen en må betale bli svært høy om det ikke tas høyde for dette.

Joacim Jonsson

16.03.2016 kl.11:28

Miccoli212: HAr man tid å legge langsiktige planer? Langsiktighet kommer vel av kortsiktg gode prestasjoner. Vanskelig å få abriedsro uten resultat

Geir

16.03.2016 kl.11:23

Uff da... Det er klart disse kampene som kommer nå skal brukes for å utvikle og prøve andre spillere en de som mislykkes i forrige kvalik.?!?! De som tenker at Høgmo skal fortsette å bygge på det han har gjort må jo ta en titt på resultater og ranking. Her må det tenkes nytt og se forbi denne kvalik og satse på EM om 4 år. Å da er det Samuelsen, Fossum, Celina osv som vil kunne løfte laget videre. Vi må ikke være så redde for å tape at vi glemmer målet!

Joacim Jonsson

16.03.2016 kl.11:27

Geir: Er spillerne gode nok skal de være med, ikke ellers. Kan ikke drive med veldedighet. U-21 er en utmerket arena

Geir

16.03.2016 kl.11:38

Joacim: Jeg synes vi må se på hva vi trenger av egenskaper fremover ikke bare hvem som er best akkurat nå. Hvis vi skal spille den fotballen Høgmo ønsker trenger vi kreative midtbane som jeg ikke synes vi har. Spisser med potensiale til å score mye som vi ikke har. Ledertyper som jeg synes mangler.... Derfor synes jeg man skal slippe til spillere med potensiale som kan fylle disse rollene fremover. Jeg er ingen ekspert men synes fotballen i Norge er for opptatt av resultater i enkelt kamper kontra det å bygge ett slagkraftig lag for fremtiden.

Thomas

16.03.2016 kl.12:03

I viktige kamper er jeg enig med deg. Men det er også snakk om å ha med spillere som er i form. Spillere som spiller hver uke, og som gjør det bra. Er helt enig i det du skriver om Celina. Men Samuelsen syns jeg burde fått sjansen, iallefall i troppen. Er mange spillere i troppen som knapt har spilt kamper på mange mnd, og er det noe landslaget trenger så er det spillere med fart, teknikk og kreativitet. Engelsk 3 div er også mye høyere nivå en det nivået Ødegaard spiller på.

Supporter

16.03.2016 kl.12:10

Helt utrolig at du mener Martin Samuelsen ikke er god nok når han gjentatte ganger har bevist at han er en av de "store" spillerne i Ligue 1 om man kan kalle de det. Han beviser at han er god nok gang etter gang og med den lite kreative spillestilen Norge har stilt med i det siste hadde han vært en kreativ sjel som vil løfte laget. Mye enig i dine meninger om Ødegaard, for meg er han en U21 spiller og har ikke bevist stort annet enn at han har talent som han må utvikle. Der er U21 en plattform som er perfekt. Synd at Møller Dæhli ikke får kneskaden bedret for han var en av savnene i EM kvaliken.

Til slutt et spm om en spiller du ikke har nevnt men som er tatt ut. Mener du Jarstein burde starte? I min mening er han en klar start keeper for Norge som en av topp keeperne i Bundesliga burde han være førstevalget.

Som alltid er Høgmo "fan" av enkelt spillere som jeg mener ikke lykkes men har tar de fortsatt med... Håper Norge anskaffer seg noe skikkelig og kanskje ikke norsk neste gang :) Conte er jo ledig snart haha

Joacim Jonsson

16.03.2016 kl.12:24

Supporter:
Jeg mener Martin S må bevise mer over tid på et høyere nivå enn nivå 3 i Emgland.

Uten tvil at Jarstein bør stå, han har vært meget god over tid.

Skriv en ny kommentar