hits

Finnes ikke et eneste godt argument for å snu sesongen til høst-vår

kommentarer 9 kommentarer

Det er ikke noen hemmelighet at Per-Mathias Høgmo og flere sterke krefter i NFF ønsker å snu sesongen i Tippeligaen til høst-vår. Motiveringen er at Norge må tilpasse seg den internasjonale scenen, der så og si samtlige nasjoner starter sin sesong i august.

Det argumenteres med at det vil være stor fordel for landslaget med en endring av serieoppsettet. Samt at de norske klubblagene har større forutsetninger å prestere ute i de europeiske turneringene.

Denne sesongen ble det rekordtidlig start på grunn av et par landskamper i slutten inneværende måned. Vi kan vel allerede konstatere at sett med Tippeligaøyne  har det grepet vært en fiasko. Det har vært glisne tribuner i starten og alt ble toppet med fredagens kamp mellom Tromsø-Start. Snøen lavet ned på Alfheim og forutsetningene var alt annet enn bra for å spille toppfotball. Det som ble levert ute på banen var heller ikke noen god reklame for Tippeligaen

Jeg klarer ikke se at Høgmo og kompani har et eneste godt argument for å snu sesongen til høst-vår.
Økonomien i fotballen er stram fra før.  Med tidligere sesongstart eller spill i vintermånedene kan jeg garantere at publikumsinntektene synker som en stein
 

Jeg kjøper heller ikke motiveringen av at skal Norge henge med internasjonalt må Tippeligaen endres. Skal Norges A-landslag prestere handler det faktisk om at Norge klarer å eksportere nok spillere ut i europeiske toppklubber. Skal landslag baseres på spillere fra Tippeligaen kan Norge bare glemme alt av sluttspill fremover. Et landslag må være bygd opp av utenlandsproffer og ha noen spede innslag fra tippeligaen.

Heller ikke argumentet om  at norske klubblag vil være dårlig forberedt for spill i Europa er godt. Ja, vi vil være dårligere forberedt når det skal spilles sluttspill i Euroleague og Champions League. Men her må vi nok stikke fingeren i jorda. Norske klubbers problem er faktisk å komme inn i gruppespillet, og kvalifiseringene til det skjer faktisk i sommermånedene. Jeg tror at gevinsten er mye større med dagens serieoppsett. Da er vi faktisk mitt i sesong når de kvalifiseres, og vi har faktisk et lite fortinn på dem vi skal møte

Legg diskusjonen død, klimaet i Norge tillater faktisk ikke tidlig seriestart

9 kommentarer

Dr Positiv

21.03.2016 kl.09:57

100% enig. Eneste muligheten Norge har til å forbedre landslaget utover det dagens system tillater, er ved å benytte en modell man kan bruke i totalitære regimer der landslaget trener sammen hele tiden som et klubblag.

tbonepremier

21.03.2016 kl.10:14

Helt fullstendig enig.

Mitt inntrykk er at det er mye føleri, heller enn rasjonalitet og fornuft, som styrer meningene til mange i fotballnorge.

Som du helt korrekt er inne på, er det snarere en fordel enn en ulempe at vi har vår-til-høst-sesong, da det innebærer at lagene stort sett er i toppform når det skal kvalifiseres til europacuper og når det kjempes om brorparten av poengene i gruppespill. Hvis det viser seg at norske lag plutselig begynner å surfe seg gjennom gruppefasen kontinuerlig, så kan det være interessant med tiltak for å bedre resultatene i påfølgende runder.

Som du også er nevner er det ikke sesongordningen som gjør at landslagsresultatene ikke er noe særlig. I 2015 ble en kamp spilt i mars, som er utenfor sesong i Norge. To ble spilt i november, men det var så kort tid etter sesong, at det ikke burde være et problem. Ellers ble det spilt en kamp i juni, som er utenfor sesong i de fleste andre land, og to kamper i september, hvor Norge er midt i sesong og de fleste andre land er tidlig i sesong. To kamper ble spilt i oktober, hvor både Norge og de fleste andre land er godt inne i sesong. Alt i alt neppe en særlig ulempe for Norge. Og dessuten, som du er inne på, om Norge skal hevde seg internasjonalt så nytter det lite med et landslag basert på spillere fra tippeligaen.

En annen diskusjon, som er like tom for gode argumenter, er den som angår antall lag i tippeligaen. Av en eller annen grunn er det en utbredt oppfatning om at nivået blir bedre hvis lagene blir færre, noe som visstnok skal hjelpe landslagene og interessen for fotball.

Hvis det hadde vært ti lag i stedet for 16 i tippeligaen, så kunne nok Bergen, Kristiansand, Tromsø, Sarpsborg, Bodø og Sogndal stått uten toppserielag. Bryne, Sandnes, Fredrikstad, Hødd, Kongsvinger, Sandefjord, Mjøndalen, osv, hadde neppe vært i nærheten. Hadde det vært positivt for fotballinteressen i Norge?

Hadde det vært positivt for utviklingen av fotballspillere om 6 av lagene som nå er i tippeligaen heller hadde vært i obosligaen, og 6-12 av lagene i obosligaen hadde vært i andredivisjon? Bredde er viktig for at mange nok spillere skal få sjansen til at man med større sannsynlighet kan oppleve at de som med sjansen vil nå lengst faktisk får sjansen. Det er ikke alltid at de som ser best ut når de er 16-20 faktisk er de som blir best.

Og med spissing av toppen vil det bli mer penger til toppen, og mindre penger til resten. Vi har sett tidligere hva penger i hendene til klubbene gjør.

Det gjør at middelmådige utenlandske spillere blir hentet inn, på bekostning av norske unge spillere. Klubbene mener de trenger det. Men hva har vi sett som resultat av pengekrise i tippeligaen? Flere unggutter får sjansen, flere unggutter gjør det skarpt. Rekrutteringen til landslagene blir bedre. OG norske klubblag gjør det bedre i Europa!

Med andre ord: Det ser ut til at det sportslige nivået har blitt bedre av at klubbene har måttet ta ansvar for å utvikle unge egne spillere.

Med flere lag i øverste divisjon blir pengene fordelt bedre. Flere lag må drive talentarbeid fremfor å hente dyre og middelmådige utlendinger. Flere lag får muligheten til å prøve seg mot de beste. De beste vil ha en større pool av klubber å hente spillere fra, som har fått vise seg frem på det øverste nivået. Flere mennesker, fordelt over en større del av Norge, får anledning til å oppleve sin klubb i tippeligaen.

Jeg kan ikke se ett brukbart argument, annet enn en tynn teori om at spissing fremmer gjennomsnittskvaliteten på kampene og at det i seg selv skal være positivt for norsk fotball.

Men det er for så vidt en annen diskusjon.

Angående høst-vår vs vår-høst, så er jeg helt enig med deg.

tbonepremier

21.03.2016 kl.10:23

@Dr Positiv

Det er ikke eneste mulighet. Den beste muligheten ligger i god, langsiktig, skikkelig satsing på spillerutvikling.

Den spillerutviklingen må baseres mer på vitenskap, på ferdighetsbygging, på utvikling av fotballspilleres respekt for eget fag.

Det bør være mindre fokus på mål som settes av en liten gruppe drømmere i NFF, som definerer rollekarv, som eksempelvis at en spiss skal ha "stor selvtillit". (http://www.nettavisen.no/sport/fotball/slik-skal-nff-redde-norsk-fotball/8474831.html) Hvis rollekrav defineres for tydelig nå, kan det bomme fullstendig i forhold til metaspillet om 10-15 år.

Man må utvikle spillere med treningsvilje og teknikk, og fleksibilitet/forståelse av spillet, som gjør at de evner å tilpasse seg de endringene i spillet som til enhver tid foregår. Hvis man utvikler kun 'square pegs', er det mulig de ikke passer inn i spillet etter hvert.

Dr Poslitiv

21.03.2016 kl.12:07

@tbonepremier

NFF var vel hodestups imponert over hva Belgia har gjort, og med rette. Er dette mulig å emulere i Norge? Kanskje, men da må hele fotball-Norge være med på leken. Enig med deg i at det er mulig å oppnå resultater ved spiller/trener -utvikling, men i et land med så få innbyggere blir det uansett rått parti. Hva Island driver med må gudene vite...

Uansett, så er vel ikke omlegging av ligaen et nødvendig element i noen av disse tiltakene.

SusuKino

21.03.2016 kl.13:54

@DR Poslitiv:

At Belgia er god nå har veldig lite med hvordan Jupiler League er satt sammen. De har gjort enkelte bra ting på talentsatsing innen breddefotball, men går du 20-30 år tilbake hadde også Belgia en slags "gylden generasjon" med Enzo Schifo i spissen etc.

For små land som Belgia, Norge eller for den del Kroatia så vil det gå i bølger hvor gode de vil være til enhver tid. Om man skal se på små nasjoner som gjør det bra er det mye mer naturlig å kikke til Sverige, som faktisk klarer å kvalifisere seg til de fleste sluttspill (de misset på de to siste VMene, men det er sjelden kost).

Og snakker man talentsatsing, infrastruktur og ligastruktur, er det ingen ligaer i verden som har opplevd en brattere vekst enn japanske J.League de siste 20-30 årene. Det er en modell som senere er blitt sett til i både Australia, Sør-Korea, Kina og til dels USA.

Trondheim

21.03.2016 kl.14:53

@tbonepremier:

10 lag er for lite, men 16 lag er for mye. Jeg mener at 14 lag, som det var før endringen for noen år tilbake, er det riktige antallet.

Magnus

21.03.2016 kl.21:16

Hvorfor skal serien begynne tidligere bare fordi man snur til høst-vår? man skal vel spille akkurat like mange kamper, egentlig helst færre ved å gå ned til 14 lag. Man kan da vel rett og slett starte på del 2 av sessongen i begynnelsen av april og da kåre en seriemester før em/vm pause eller noe lignende og avslutte del 1 av sessongen mot slutten av oktober som man gjør nå. Dette fungere jo utmerket i danmark så skjønner ikke hvorfor det samme skal funke i Norge. Norske lag vil derfor ikke måtte vente ett helt år før de skal kvalifisere seg for europa cup og solgt de beste spillerne sine som førte dem dit lenge før den tid, for som du sier, de beste må jo ut av tippeligaen for å kunne utvikle seg videre! Så jeg kjøper ikke dine argumenter heller Jönsson.

Titti

22.03.2016 kl.14:57

Jeg mener 14 lag er perfekt. 10 blir for lite for min del.

Runar

22.03.2016 kl.15:48

Jeg er fullstendig enig i det du skriver. veldig bra innlegg og jeg mener at vi burde begynne litt senere og spille litt mer i sommermånedene istedenfor en måned pause mitt i sesongen!

Skriv en ny kommentar