hits

Bevisstløs rekruttering av utenlandske spillere

kommentarer 14 kommentarer

Jeg har mange ganger frontet at samtlige klubber på elitenivå i norsk fotball bør ha en speider ansatt i sin organisasjon. Svaret jeg får er som oftest at klubben ikke har økonomi til det. Det argumentet vitner om total uvitenhet til faget. Vi drar ofte på studieturer ut i Europa for å forbedre oss, og med et ønske om å sammenligne oss med toppklubber i andre land.  Men når det kommer til speiding så lukker vi merkelig nok øynene og lar det forbigå i stillhet.
Beviset på at vi er bevisstløse når det gjelder rekruttering og speiding av utenlandske spillere kom i helgens runde.
Det er foran denne sesongen hentet inn 49 nye utenlandske spillere til Tippeligaen (noen går også på rundgang), muligens har jeg misset noen i tillegg. Kun 18 av dem spilte fra start i serierunde nr.5, altså kun ca. 37%. Det er alarmerende tall og viser at noe ikke står helt riktig til.

En klubb henter utenlandske spillere av to grunner:
1. Spilleren er så god at han forsterker laget umiddelbart.
2. Spilleren har et potensial som er langt høyere enn klubbens egne unge spillere og kan bli et potensielt salgsobjekt på sikt.

Snittalderen på de som ikke startet denne runden var på over 24 år. Med andre ord ikke veldig høyt salgspotensial i flere av spillerne.
 
Det å hente en utenlandsk spiller krever mye av en klubb.  Det å integrere en spiller er mange ganger en tidskrevende prosess.
Det er selvsagt også kostnader i forbindelse med det. Overgangssummene er betydelig lavere enn for noen år siden, men spillerne skal ha lønn.
 

Jeg er i utgangspunkt positiv til utenlandske spillere inn til Tippeligaen. Forutsatt de er gode nok. Da har de en X-faktor som trekker folk på tribunen og de blir rollemodeller til klubbens egne talenter.

Den viktigste oppgaven en speider har er nødvendigvis ikke å alltid finne stjernespilleren, men å kunne si nei til de som ikke er gode nok. En speider hadde garantert sagt nei til flere av de nykommere som ankommet Tippeligaen sesongen 2016.

NB! Jeg er fullt klar over at noen utenlandske spillere er skadet og sikkert noen som ble hvilt i denne runden. Uansett er det alt for høye tall

14 kommentarer

Tor E

18.04.2016 kl.16:35

Dessverre klarer ikke norske fotballedere å gjøre vurderinger som er til klubbenes beste. Å signere de rette utenlandsimportene er ikke disse lederne kapable til, synd for norsk fotball. Når man i tillegg ser MOA, John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen krabber rundt på norske fotballbaner å ta opp plass og økonomi fra frisk satsing på unge talenter og riktig klubbutvikling er det en gåte at disse lederne kan se seg selv i speilet.

Jan Johansen

18.04.2016 kl.17:44

Derfor forsvinner publikum. Hvorfor skal vi sitte der å heie på utlendinger.

Suveren

18.04.2016 kl.17:55

Dette skjer over hele Norge. Satslag blir heiet frem, foreldrene betaler ti-tusenvis og pengene blir brukt på import. Året de fyller 16 så er det ingen satsning igjen og ungdommene forsvinner på pub, mens afrikanere fyller opp kvotene. Trist - Dette er det NFF hyller i lange baner, mens de sitter på bakrommet og teller dollar.

Daniel

18.04.2016 kl.18:40

Som vanlig veldig treffsikkert fra Jokke. Jokke har selvfølgelig helt rett i at klubber bør ha en egen speider. For selv om det er de som fremhever at en speider koster, da kan man følge opp med: Hva i all verden koster feilsigneringer både i at man bruker summer på spillere som overhodet ikke bidrar til fremgang for laget. Men samtidig baksiden, nemlig at ressursbruk på ubrukelige spillere vil gjøre at man må kvitte seg med potensielle talenter

Det klubber bør gjøre er å ha følgende filosofi: Hvis man kjøper voksne spillere, så skal det være et krav at de kan gå inn og forsterke laget. Vedr utenlandske unge så skal man kunne se et større potensiale enn som finnes hos egne unge

kevnic

18.04.2016 kl.18:47

Føler mindre og mindre tilhørighet med mitt fotball-lag. Altfor mye import - ikke så lett å bli "klubben i ditt hjerte" når det ikke er regionale spiller,- og kun et "springbrett" for importene!- Kommunikasjonen mellom spillerne er jo ikke på norsk engang!!

Den håpefulle

18.04.2016 kl.18:51

Hvorfor er det viktigste spørsmålet ?

Sannheten er vel at det skyldes kunnskapsmangel i dagens fotballmiljø.

Hvorfor skal utlendingene kun ha offensive roller ?

Det er et stort svik mot lokale spillere og publikum.

Jeg kommer ikke til å gå på noe kamp før utlendingene er borte vekk.

Thomas Olsen

18.04.2016 kl.22:19

Det er VI som er O D D !

http://www.transfermarkt.co.uk/tippeligaen/startseite/wettbewerb/NO1

Laget i TL med færrest utlendnger i stallen! Riktig nok har vi fått inn en kanadier til, som transfermarkt ikke har fått med seg. Sjekk gjerne tilsvarende tabell i utlandet. Premier Leauge f.eks. Enkelte lag med over 70% utlendinger. Publikumstrekkplaster så det holder likevel.

Lokale helter

18.04.2016 kl.22:44

Bra artikkel som vanlig fra JJ, og som alltid sitter det mye navelfluff i "styrene" av norske fotballklubber.

Vil gjerne dra dette til perspektivet fra en fan.

Det spiller ikke så stor rolle om en spiller er fra en annen landsdel eller fra et annet land.

Poenget og problemet er at begge mangler lokal forankring (men selvfølgelig er det som regel enklere å integrere en spiller fra en annen landsdel kontra en fra utlandet).

Det er ikke mye problem å ha spillere fra Østfold, Møre, Finnmark og Afrika, så lenge resultatene går klubbens vei.

Men om det ikke går bra, og om det i tillegg ikke finnes lokale spillere som får spille, da går alltid tilskuerantallet og interessen fra lokalmiljøet ned (og dermed problemer å nå inntektssiden i budsjett, kutt i satsing, nedrykk, nedrykk, nedrykk, nedrykk etc).

Spiller ingen rolle om spillerene er fra Sunnmøre eller Afrika. De er uansett ikke lokale, og ingen gidder å stille opp i motgang uten lokale "helter".

KB

David

18.04.2016 kl.23:26

Hvilke klubber i TL er det som har speidere nå?

Joacim Jonsson

19.04.2016 kl.09:29

David: Brann, RBK, Molde som jeg vet sikker. Goodchild i Viking?
Helt håpløst at 75% av lagene ikke har speider.

David

19.04.2016 kl.10:58

Mener VIF har speider også. De hadde John Vik, men han forsvant til Molde. Igor Aase er den nye speideren, hvis ikke den stillingen er nedlagt nå da.

Ellers, må jeg si at Sogndal, Godset og Glimt har truffet ganske bra på noen av signeringene sine de siste årene. Sogndal har sett vasse ut hittils i sesongen!

Men ja, det er håpløst. En speider må være bedre økonomisk enn bomkjøp.

Hasse

19.04.2016 kl.19:33

Dessverre er det slik at det er mindre risiko og billigere på kort sikt å hente inn 6 spillere fra f.eks Afrika og satse på at minst en av dem blir en suksess (som vil dekke utgiftene klubben har på de fem andre pluss mye mer) enn å fostre egne talenter eller kjøpe spillere fra mer nærliggende land.

Viking virker å stort sett treffe godt på sine importer, og har to potensielle gullgruver allerede som helt sikkert vil forsvinne i løpet av sommeren pga den dårlige økonomien.

Men du tar også opp et interessant nivå når du skriver at ledere drar på studietur til diverse klubber og ligaer rundt om i Europa. Man må jo lure på hvor mye de får ut av en sånn tur, spesielt når "halve styret" er fan av klubben de eventuelt besøker også (f.eks VIF-styret, som skinte godt igjennom da de arrangerte treningskamp mot Liverpool).

Det er greit å kunne sette pris på fotball i andre land også, men om du har en viktig og offentlig rolle i f.eks VIF, som forsøker å være Norges største klubb, burde det vært nulltoleranse å ha styremedlemmer, trenere osv gå rundt å prise en annen klubb, nivåforskjell eller ikke. Ikke rart VIF sliter om det er slike muppets som leder klubben.

Og istedenfor å leige inn nederlandske byråer som skal forsøke å finne opp kruttet på nytt og innføre et totalt latterlig uoversiktlig og publikumfiendtlig belgisk seriesystem hos oss bare pga Belgia har en god generasjon gående akkurat nå ( tro meg, det har ingenting med ligasystemet deres å gjøre at de har et par gode spillere akkurat nå, på samme måte som Tippeligaen sitt seriesystem ikke var gjeldende for at Norge hadde såpass mange gode utenlandsimporter på 90-tallet).

Om man absolutt vil se til andre land, faller det minst like naturlig å se til ligaer som J.League, A-League og MLS. Spesielt J.League er en foregangsliga på bortimot samtlige punkter mellom alt fra publikumsvennlighet til utvikling av nye arenaer og spillere, og det er vel få land som har opplevd en såpass markant forbedring de siste 15-20 årene enn det J.League har. Ligaene i Sør-Korea, Australia, Kina, Thailand, USA m.m har alle kopiert deler av den "visjonære planen" deres, og veldig mye av det hadde fint vært gjeldende for Tippeligaen også. Spesielt med tanke på at klimaet er noenlunde likt med fire markante årstider, og en kalender som går fra vår til høst.

De har et tak på antall utlendinger pr lag, noe vi absolutt burde ha hatt her til lands også.

David

20.04.2016 kl.08:37

Interessant Hasse,hva slags seriesystem har de ikke Japan? Når det gjelder antall utlendinger, er det ikke noen EU-direktiver vi må følge eller kan NFF velge det selv?

David

20.04.2016 kl.10:09

Mente hva slags seriesystem de har, ikke IKKE! ;-)

Skriv en ny kommentar