hits

Brann spiller en fotball som er kjemisk fri fra underholdning

kommentarer 3 kommentarer

Brann har spilt fjorten kamper og scoret 11 mål denne sesongen. Det er nedrykkstall, men takket være en råsterk defensiv organisering, med kun 11 innslupne, ligger de trygt plassert på tabellen. De har til og med heng på topplagene. Etter at Lars Arne Nilsen tok over som Brannsjef i fjor sommer, har pilen kun pekt oppover.
 
Brann spiller i utgangspunktet 4-3-3, men for de som ser dem på banen, er det en defensiv 4-5-1 oppstilling med indreløpere, som ligger så lavt i banen at de har 90 meter til motstanders mål når laget vinner ballen. Brann har spilt en fotball som nærmest har vært kjemisk fri for underholdning, og lagets kreative spillere har blitt arbeidsmaur istedenfor artister. Det har helt enkelt vært veldig kjedelig  å se Brann spille fotball. Normalt blir slikt spill slaktet i Bergen uansett resultater, men takket være lagets svake prestasjoner de siste sesongene, svelger byens supportere det meste. Jeg tror dog Nilsen har satt seg i en posisjon der han er helt avhengig av gode resultater hele veien. Det er selvsagt ikke noe sjokkerende utsagn at en Tippeligatrener trenger resultater, men når fotballen er såpass destruktiv vil hylekoret starte tidligere enn normalt. Jeg tror ikke det kresne bergenspublikummet over tid vil akseptere denne fotballen.
 

Nilsen skal til tross for sin mindre underholdende fotball, ha en stor porsjon skryt. Det er altfor mange trenere som har en bestemt fotballfilosofi uansett hvilket materiale de har til rådighet. Nilsen har innsett kvaliteten på Branns spillerstall og har valgt spillemåte ut fra det. Til nå har det vært en suksessformel, men skal de lykkes over tid, må de også ha et eget spill der de ikke bare utnytter feil fra motstanderne. Konsekvensen av det er at Brann må ha inn nye og bedre spillere. 
 

Brann er en klubb som engasjerer og der det er nødvendig med litt brød og sirkus. Nilsen må altså allerede i dette vinduet mobilisere og det må hentes spillere som hever laget. De har ikke råd å misse på overgangsmarkedet. Før sesongen ble fem nye spillere hentet inn, Dani Hatakka, Remi Johansen, Mads Hvilsom, Daniel  Braaten og Deyver Vega. Det er den som hadde minst forventinger på seg, Daniel Braaten, som har prestert best. Flere av de andre har tilbrakt våren på benken.  Det skal legges til at Vega slitt med skader. Fremfor alt må laget ha inn en spiss. En spiller som kan binde opp motstanderforsvaret og bli det oppspillspunktet som Nilsen så sårt savner. Først da kan laget begynne å tenke på å spille en mer offensiv og ballbesittende fotball.  I tillegg trenger de å forsterke midtbaneleddet og skal de etter hvert begynne å føre kamper, trengs  det mer fart i forsvaret. Før det er på plass, må de nok dessverre fortsatt spille en enkel fotball og samle så mange poeng de kan.
 

3 kommentarer

Daniel

06.07.2016 kl.08:16

Jeg tror at Brann-tilhengere ser det som stor suksess i år er at laget kommer inn på en trygg plass. For resultatmessig så har laget hatt en enorm fremgang det siste året. Det er kun litt over 1 år siden at laget ble rundspilt og latterliggjort i 1.div av det som var nyopprykket lag, Levanger. De fikk på plass noen smarte signeringer, som bidro til at de rykket opp. Og det defensive fundamentet som Nilsen la ifjor da han kom inn (med sin egen sønn på midtbanen) har han forsterket i år, slik at de tok overgangen.

Men Jokke har helt rett at dette har ikke bidratt til gladfotball. Men som Jokke sikkert også vet, det er den vanskelige biten å lære. Men hvis Brann seiler inn til en trygg plass i tippeligaen, så vil nok fokuset allerede til neste år bli å skulle underholde på "staddaen".

Da er jo spørsmålet: Er nåværende trener rett mann?

Og like viktig: Er spillermateriale godt nok for å etablere et definert angrepsspill. Ta f.eks backene Nouri og Kristiansen. I moderne fotball så skal backer helst gå under kategorien wingbacker. Som f.eks med Svensson i Rbk. Men selv om både Kristiansen og Nouri er absolutt tilfredstillende til å holde forsvarslinja og tette igjen bak, så er det ikke akkurat wingbacker de er. Dermed kan man velge å behole dem og sikre defensiv struktur eller så kan en eller begge ofres for å erstattes med mer angrepsvillig type. Dog med faren om at det går utover det defensive. Og går man fremover på banen så er det ikke mange "lirare" som de sier i Sverige. Man har sønnen som er en solid gatekeeper i form av grovarbeider. Man har Braaten som fortsatt er sterk i kroppen og kan motta og holde på ballen. Og på topp har de alternativ som Skålevik, Orlov, Huseklepp og Karadas. Førstnevnte er meget uprøvd på dette nivået. Den andre er ikke akkurat skapende. Huseklepp er muligens på fallende kurve og Karadas har alltid vært spørsmål om han er spiss eller stopper. Det er vel ingen av disse som oser Fred Friday akkurat. Men hadde de hatt Fred Friday, samt med den vellykkede defensive strukturen og Huseklepp på ene kant og Braaten som oppspillspunkt på andre og Friday som spiss i midten, så kunne faktisk Brann vært på medaljeplass

Indigo Gullars

06.07.2016 kl.10:45

Ja, men det e helt greit, det. Vi hænter bare Herrem'en fra bygden nord for byen, så pøser vi inn mål hele ræsten av sesongen. Vi vinner seriæn i år...!

Hold Brillan

06.07.2016 kl.16:17

Nåååååååååå, æ veijt no itj...det e no bærre det så e sittuasjon' te Brainn, å vårrå eit lag så slit og å vårrå ein farmerklubb te Troillongain. Og hi dæm itj spællera så e god nok fer at Troillongain vil å kjøp dæm, så bli dæm å slit økkonomisk 'å, og det e no bærre så det e, det. Da bli det å lægg sæ bakpå fer å spæll 0-0 mot Soigndal det bæstan dæm kain å håp, sjø. Roooooseeeeenbooooorg!

Skriv en ny kommentar