hits

RBKs spiss-strategi er en gåte for meg.

kommentarer 19 kommentarer

RBK har gjort veldig mye riktig de siste årene og tatt tilbake tronen som Norges klart beste klubblag.  Når vi kommer til signeringen av midtspiss klarer jeg dog ikke bli klok på klubbens strategi. En av RBKs suksessfaktorer på 90- og starten av 2000-tallet var den typiske midtspissen i Nils Arne Eggens 4-3-3 system. Gøran Sørloth, Steffen Iversen, Sigurd Rushfeldt, John Carew og Frode Johnsen var samtlige fryktet i den rollen. De var store sterke spisser som bandt opp motstanderlagets begge stoppere. De var gode i mottaksfasen og dødelige i boksen. Den spillertypen savner RBK i dagens stall og de siste spiss-signeringene er langt fra de spillertypen.  

Etter at Alexander Søderlund forlot RBK til fordel for franske Saint-Étienne, valgte RBK å hente Christian Gytkjær foran denne sesongen. En spiller som hadde stor suksess i FK Haugesund, men det i et 4-4-2 system.  Gytkjær trives best når han jobber i spann med en spiller som er mer bevegelig enn seg selv.

En spiss i 4-3-3 bør helst dekke store rom, være god i mottaksfasen og god på hodet. Ikke noe av dette er Gytkjær sine styrker.  Han har til tider blitt altfor statisk denne sesongen i rollen som RBKs midtspiss. Jeg tror også det er noe klubben sett, og begynt å få kalde føtter når de tar sats for å lykkes i Europa.

At de nå henter tilbake Mushaga Bakenga fra Club Brugge er også et tegn på usikkerheten rundt Gytkjær. Mange spekulerer i at han skal bli brukt som innoverkant, og i tillegg være et cover til Gytkjær, men jeg er rimelig sikker han er hentet for å bekle midtspissrollen. Cover på spissplassen har de allerede i Matthias Vilhjálmsson. Bakenga klarte aldri å etablere seg i Brugge og var utleid til fire ulike klubber under sin kontraktsperiode med den belgiske storklubben. Utleieperiodene ble heller aldri noen suksess.

Jeg skjønner på en måte at de henter hjem Bakenga. Han er trønder og en likandes kar, og jeg regner med han blir en relativt billig signering.
På en annen måte skjønner jeg ikke hva de skal med han i et 4-3-3 system. Bakenga slo ordentlig igjennom i RBK  sesongen 2011 med Janne Jønsson som trener. Da spilte Bakenga med Rade Prica som makker. Bakenga er hverken noen typisk midtspiss eller kantspiller i RBKs 4-3-3 system. Han har ikke de egenskapene som en typisk midtspiss i RBK skal ha. Bakenga og Gytkjær hadde trolig fungert veldig bra sammen som spisspar, men det er ikke en løsning.   
Det er også lenge siden Bakenga prestert på øverste nivå.

Enten har RBK et ess i ermet og henter ytterligere en spiss og bruker Bakenga som cover, men det virker for usannsynlig til at det skal være sant. Inntil det kortet er spilt ut forblir RBKs spiss-strategi en gåte for meg
.

19 kommentarer

Bjørn Viset

19.07.2016 kl.03:00

Nå gikk vel Søderlund til St.Etienne, ikke Rennesøy? !

Joacim Jonsson

19.07.2016 kl.09:26

Bjørn Viset: Selvsagt, slurv av meg. Takk

Bjørn Viset

19.07.2016 kl.03:02

Rennes, ikke Rennesøy som autokorrekturen ønsker ;)

Anders

19.07.2016 kl.10:22

RBK har Vilhjalmsson, han er en mye bedre enn Gytkjær. Jeg skjønner ikke hvorfor Kåre ikke ser det samme.

Joacim Jonsson

19.07.2016 kl.10:41

Anders: Det er jeg ikke uenig med deg i. Synes også Vilhjalmsson er den som passer best. Men virker som det er uaktuelt å bruke han fast

Ola

19.07.2016 kl.10:45

Joacim! Hvilke lag tror du rykker ned fra Tippeligaen?

Joacim Jonsson

19.07.2016 kl.10:53

Ola: Start og AAFK. Siden blir det race om kvalifiseringen. Overgnagsvinduet avgjører mye.

Einar

19.07.2016 kl.10:49

Vi må huske at Kåre er flink til å gi spillere tillit over tid. Søderlund slo jo ikke gjennom før ifjor, og man kunne si mye av det samme om han som med Gytkjær før fjorårets sesong. De Lanley ble jo også hentet for et år siden, og det er først nå han viser seg frem. Tror det er for tidlig å si at Gytkjær ikke kommer til å bli noen god spiss i Rosenborg. Det tar litt lenger tid å komme inn i treningsregimet og spillestilen til Rosenborg enn som så.

Joacim Jonsson

19.07.2016 kl.10:55

Einar: Søderlund vært ok hele veien under Kåre. Men tenker mer på spillertypen Gytkjær, synes han har mangler som 4-3-3 spiss. Men kan absolutt ta feil

Bjørn

19.07.2016 kl.11:49

Helt enig med deg Joacim.

Jeg syntes det var et rart kjøp når rbk kjøpte grytkjær, hvis ikke grytkjær bidrar med mål så har han lite ellers å bidra med.

Ikke god teknikk, svak i luftdueller, svak i dueller langs bakken og treg.

Jeg mener det er bra at rbk hentet bakenga men jeg skjønner hva du mener forhold til rbk's 4-3-3 og bakengas siste års prestasjoner

Rosenborg skulle ha hentet Bjørn Bergman Sigurdsson på free transfer, er han kvitt skade problemene så blir han fort en hit. Til og med fredrik brustad hadde vært en ok signering for rbk, han er stor/sterk og ekstremt hurtig.

Pål andre\ helland kunne variert slått de smarte stikkerene i bakrom forkledd som de skudd fra hans meget presise fot

Bare Per

19.07.2016 kl.14:08

Pøh, overgangsvinduet er langt fra stengt, jeg bare nevner det. Og støvsugeren er endelig slått på, så nå mangler det bare at den rettes mot resten av Tippeligaklubbene og suger inn alle deres toppspisser og toppspillere forøvrig til Brakka. Da vil hele Norges Roseborg få tidenes største utvalg av spissalternativer å velge blant, noe som vil komme godt med til både gruppespillet og cupspillet i Champions League. Var det noen som sa 'å hei og hei og hei og håååååååååååå'?

Terje Skancke

19.07.2016 kl.15:51

Gytkjær har vært skuffende. Dog skal det sies at Totto Dahlum ("misbrukt" på vingen), Kjell Roar Kaasa (ble aldri noen suksess), Sigurd Rushfeldt ,Frode Johnsen og til dels Rade Prica startet forsiktig. Forsåvidt enig i at Rosenborg har hatt store sterke spisser i 4-3-3, men Brattbakk spilte midtspiss mellom Løken og Bergersen i 1994 med stor suksess. Litt av Gykjærs problem er at han verken er fugl eller fisk. Ikke spesielt sterk (Sørloth,Rushfeldt,Carew, Johnsen,Iversen,Karadas,Prica,Kone,Søderlund) eller hurtig (Brattbakk,Dahlum,Rushfeldt,Carew). Dansken er en dukke opp-spiss. I RBK forventes det naturligvis mer av toppspissen. Gytkjær gjør heller ingen andre gode (Sørloth og Johnsen spesielt gode på dette) og derefor forsvinner en viktig brikke i samhandlingsmønsteret. Gi ham imidlertid litt mer tid, men jeg har ikke tro på at han blir vesentlig bedre.

Joacim Jonsson

19.07.2016 kl.16:40

Terje Skancke: Enig i at vi ikke skal kape hodet av han enn, men synes han mangler en del av de viktige egenskaper en 4-3-3 spiss trenger.

Leif Erik

19.07.2016 kl.16:58

"Gøran Sørloth, Steffen Iversen, Sigurd Rushfeldt, John Carew og Frode Johnsen var samtlige fryktet i den rollen."

Du glemmer den mest suksessfulle av dem alle, Harald Martin Brattbakk.

Ikke akkurat en typisk 4-3-3-spiss som de nevnte er, men bøttet inn mål uten å være en som bandt opp eller var noe god på hodet.

Joacim Jonsson

19.07.2016 kl.17:45

Leif Erik: Enig i at Brattbakk var unik for RBK, men mest som venstrekant.

christoffer vårhus

19.07.2016 kl.18:37

må si meg enig med deg på alt joacim, har vært på stort sett alle kampene på lerkendal i år, og vil si gykjær ikke kommer til sin rett i boksen hos rbk. vilhjalmsson er uten tvil den som jobber hardest, vinner mest baller i luften og kan holde på de. men en ting undrer jeg over? er ikke vilhjalmsson frustrert over mangel på spilletid når han ser sin spissmakker slite foran mål?

Daniel

20.07.2016 kl.00:50

Rbk har rett og slett ikke peiling på å produsere/utvikle spisser av tilfredstillende internasjonal kvalitet. Ta f.eks den fremste goalscorer, Brattbakk. Han bøttet inn mål i Norge, men ble fullstendig avkledd først i Celtic og deretter i Fc København. Så kan man se på spisser til andre lag.

1. Solskjær. Molde til ManU.

2. Tore A. Flo Brann til Chelsea

3. Erik Nevland. Viking til Groningen

Borgny Korsnes.

21.07.2016 kl.10:53

Her må det være et stort svart hull i hukommelsen😮 Harald Martin "lettpåtå, er ikke nevnt, var vel den som bøtta inn flest mål på RBK , og han var. Ikke STOR og KRAFTIG men en fantastisk spiss. Det gjelder å ha evnen til å plassere seg foran mål+de rundt må også klare å bevege seg riktig.⚽️⚽️⚽️God fotballhøst til alle sammen⚽️

Asgeir

11.08.2016 kl.12:51

Hei, selv følger jeg mest med på engelsk fotball da dette ligger mitt hjerte nærmest. Men, det er viktig å følge med på hva som skjer på hjemmebane også. Likte artikkelen din. God fotballhøst!

Skriv en ny kommentar