hits

Norsk fotball har store utfordringer

kommentarer 17 kommentarer


Farsen i Åsane den siste uken er dessverre norsk fotball i et nøtteskall. Klubben har, de seneste sesongene, under Kjetil Knutsen, prestert nærmest over evne med relativt små midler til rådighet. De tre siste årene har vært klubbens mest suksessrike noensinne. Knutsen var populær i spillergruppa og alt tilsa at han burde få forlenget avtale. Takken ble at han i stedet fikk  sparken og ble erstattet av Mons Ivar Mjelde. Forstå det, den som kan.

Jeg skal være ærlig å si at jeg har ikke kunnskap nok rundt det som nå skjer i Åsane, jeg har kun lest det som  har stått i Bergensavisene. Samtidig er dette en sak som ikke overrasker meg, og det er et generelt problem i norsk fotball.  Så fort klubbene begynner å prestere og synes i det offentlige rom,  starter problemene. Da blir det helt plutselig morsommere å være med rundt klubben og helst ha meninger om den, til tross for mangelen på kunnskap.

Jeg vil peke på tre punkter som bekymrer meg for norsk fotballs utvikling:

1. Inkompetanse på styrerommene
2. Investorers påvirkningskraft
3. Trynefaktor og korridorvirksomhet

 

Den sportslige kompetansen på de norske styrerommene, der beslutningene tas, er mange ganger altfor svak. Styrene i fotballklubbene er  maktfaktorer og tar de avgjørende beslutningene. Det er helt klart mange kompetente næringslivsfolk som sitter i fotballklubbenes styrer. Mange sier og mener at det er bare å styre en fotballklubb som hvilken som helst vanlig bedrift. Da tar de feil. Da har man glemt den ytre påvirkningen og følelsene som preger fotballen. Når kompetansen på det sportslige svikter, er det enkelt å la seg påvirke av meninger fra mannen i gata eller andre folk som roper høyt. Beslutningene blir for ofte tatt på bakgrunn av følelser eller ytre påvirkning.  Det skal samtidig tillegges at det heller ikke er godt nok å ha spilt fotball selv for å sitte i et styre. Det finnes mange gamle fotballspillere som ikke er i nærheten av å ha den sportslige kompetanse som kreves for å sitte der. Her kommer klubbenes valgkomitéer inn. De har en viktigere jobb enn folk er klar over når det kommer til å rekruttere nye styremedlemmer.  
 

Jeg er i utgangspunktet for investorer i norsk fotball og mener de kan ha en positiv påvirkning , samt at de er med på å løfter produktet. Det betinger dog at klubben får lov å være sjef over beslutninger som tas.
Vi ser ekstremt mange tilfeller i norsk fotball der investorer går inn med penger, men med visse betingelser. Hvor mange ganger har vi ikke lest at en person går inn med penger hvis han får den treneren eller den spilleren? Klubbene er ofte så svake at de bare takker og tar mot, de tørr ikke gå mot investorens ønsker, i frykt for at han skal trekke tilbake pengestøtten. I ni av ti tilfeller blir dette ofte dyrekjøpte erfaringer for klubbene.
Er det virkelig noen som tror at Vålerenga hadde ansatt Ronny Deila hvis ikke hans navn hadde stått høyest på Trøims ønskeliste? Det har vært en drøss av slike ansettelser i norsk fotball.
Kjetil Knutsen i Åsane gikk selv mot Roald Bruun Hansen, som sitter i klubbens styre og er alliert med investor Trond Mohn. Han burde allerede da skjønt at hans tid var ute. Slikt er vanlig praksis.

Trynefaktor og korridorvirksomhet er ofte avgjørende i ansettelser. Det viser seg mange ganger at hva man gjør i jobben er nødvendigvis ikke avgjørende, men hvem man kjenner. Det nærmest florerer av kameratansettelser i norsk fotball. Korridorvirksomhet og posisjonering er en viktig del av hverdagen. Det legges nesten ned mer tid på å posisjonere hos de "riktige" personene, enn å utføre selve jobben. Det stjeler i hvert fall enormt med energi.  Frykten for å miste sin posisjon i klubben er enorm og man går ofte på akkord med seg selv bare for å være de sentrale personene til lags.


Det skal også sies at det er ikke Mons Ivar Mjelde feil at ting har blitt som de har blitt i Åsane. Han har blitt ansatt av et styre som etter all sannsynlighet ikke har snøring på fotball, eller som har blitt presset av krefter utenfor klubben. Det er tross alt styret som til syvende og sist har tatt beslutningen.

Suppen hos Åsane er dessverre ikke et unntak for situasjonen i mange norske fotballklubber, snarere nok et bevis at norsk fotball er pil råtten på mange områder.

17 kommentarer

Jøran Andersen

22.11.2016 kl.13:00

Utrolig viktig å styre lyskasterne direkte på dette problemet. Jeg er ikke bestandig enig med deg, men dette var kremmerhus i mine øyne!

Joacim Jonsson

22.11.2016 kl.13:07

Jøran Andersen: Takk for det.

Tobias

22.11.2016 kl.14:01

Du har flere gode poenger ift manglende kompetanse i styrerommet, trynefaktor osv, men jeg stusser over det du skriver om Vålerenga. All ære til Rekdal for jobben han har gjort med å gjøre klubben bærekraftig i dagens virkelighet, men det så nå veldig ut som Rekdal ikke var rette mannen til å ta klubben videre i neste fase. Således var det naturlig med et trenerbytte.

Og når det først skulle gjøres et bytte, hvilke andre trenere hadde vært mer naturlig å hente inn enn Deila? Uavhengig av om han sto øverst på ønskelisten til Trøim, ser han ut som det klart beste valget utifra et sportslig synspunkt. Så den linjen du trekker mellom situasjonene i Åsane og Vålerenga virker å være særdeles skjev etter min mening.

Olav Tungland

22.11.2016 kl.14:28

Spot on.

Men vil heller ha ett slikt fokus på toppen av norsk fotball. Toppene og styret i NFF.

Den gutteklubben grei der er pill råtten og burde havnet under en mye større, kraftigere og mer offentlig lupe.

eskild

22.11.2016 kl.14:42

Akkurat som det er i din klubb FFK....utrolig at den ikke har fått mer ut av de 100 mill "onkel Terje" har bidratt med+++++ det som kommer fra Brynild.....ufattbart.

Bare Per

22.11.2016 kl.14:51

Forstår ikke denne kritikken. Det du beskriver er jo selve hovedkomponentene i Den Moderne Fotballen®. Dermed ligger det i sakens natur at disse skal hylles uten motforestillinger; styrene, investorene og korridorvirksomheten må bejubles like mye som kunstgress® og sponsornavn på arenaene. Og alle disse 3 hovedpunktene dine er like viktige for norsk fotballs fremtid som NFFs fastspikrede og uforanderlige linje, fra både fotballpresident og toppfotballsjef. Så det er bare å stemme i med et 3 ganger 3 samstemt Hipp Hurra! for NFFs innføring av Den Moderne Fotballen®!

Anders

22.11.2016 kl.14:52

Tobias: Må si meg enig med Jonsson her. Det er store likheter. Du vet for eksempel at VIF har en elendig økonomi? Mest sannsynlig ligger lønnskravet til Deila over det klubben kan betale alene. Husk at de slet med å betale ut lønn til alle for bare mnd siden. Trøim har nok sagt at det er Deila han ønsker og at han skal betale for det.

Om Deila er det beste for å ta VIF videre eller ikke vites ikke enda. Det er lett å tro det men vi har sett det gang på gang at det funker i en klubb men ikke en annen. At det funket i Godset betyr overhodet ikke at det funker i Enga. Da må du stikke hodet opp av sanden. Det er null og ingen automatikk i det. Det handler om kjemi. Du kan ha trua men du kan aldri vite eller fastslå, tiden vil vise om han var best eller ikke.

Det er mulig den rette mannen ikke har det rette navnet eller et stort lønnskrav. Nå var Deila ledig og Trøim ville ha han og da ble det sånn. Dette er veldig enkelt.

Husker du da Rösler fikk sparken i LSK? Det var Per Berg som ville ha Tom Nordlie så da ble det sånn selv om alle sentrale personer i klubben ønsket Rösler med videre. Tom Nordlie var ledig da og da ble det som Per Berg ville. Samme regla her: Rekdal ble plassert i en annen jobb og Deila signert fordi han var ledig da og øverst på Trøims liste, da ble det sånn.

Poenget til Jonsson om at klubbene viker fra hva de egentlig vil og ikke tør gjøre annet enn det mannen med pengene sier står sterkt sementert fortsatt og det gjelder ALLE klubber. VIF logrer de også når Trøim ønsker det, det må være soleklart for alle..

Frank

22.11.2016 kl.15:17

Det er rett og slett for mye byråkratisk posisjonering, nå også innen fotball. Unyttige beslutningstakere som bruker fotball til å skaffe seg en slags karriere på fritiden. Ekte fotballfolk hater møter og diskusjoner. På toppen av det hele sitter NFF og detaljstyrer. Håpløst norsk.

Ivar Hoff

22.11.2016 kl.16:00

Etter min mening det beste du har skrevet. Helt enig med deg.

Mvh

Ivar Hoff

Tobias

22.11.2016 kl.16:26

Anders: Man kan selvfølgelig ikke vite om Deila er rett mann for Enga, eller om det vil fungere, derfor sa jeg også bare at han fremsto som det beste alternativet av de alternativene vi kjenner til. At Enga ikke hadde hatt økonomi til å hente Deila uten Trøims hjelp virker ikke relevant i denne sammenheng, valget av trener fremstår som et klokt valg inntil videre. Det eksempelet du nevner med LSK hadde vært en vesentlig bedre sammenligning å gjøre etter min mening, all den tid man foreløpig ikke vet om Deila vil bli en suksess eller ikke.

Anders

22.11.2016 kl.17:11

Tobias: Du kan være rimelig sikker på at Trøim har hatt en finger med i spillet her. Dette er garantert hans ønske, styret kunne ha ønsket Hamrèn f.eks(flere gode alternativer ledige nå) men det ville ikke Trøim betale derfor ble det som han ville for det ville han betale. Samme som med Berg i LSK. Bare en hypotese, ingen av oss vet men dersom det er noe liknende er sammenligningen til Jonsson på sin plass uansett om LSK eksemplet er bedre eller ikke.

Man kunne faktisk sagt det samme som du nå sier i LSK på den tiden for akkurat da var Tom Nordlie den mest ettertraktede treneren i landet etter sølvet med Start. Han var ikke rett mann.. De rykket nesten ned og ble reddet av Henning Berg. Per Berg var mye i mediene og mente ting frem til det, men etter det har vi ikke sett snurten av han. Han er beviset på at gutta med penga er akkurat det, gutta med penga og ikke gutta med peiling;-)

J.O.O

22.11.2016 kl.17:31

"Da har man glemt den ytre påvirkningen og følelsene som preger fotballen."

Som om ikke dette gjelder absolutt alle bedrifter i næringslivet? Jeg vil heller si tvert om, pga den ytre påvirkningen og følelsene som preger fotballen kan det være lurt med styre bestående av blant andre personer fra næringslivet.

Ellers enig med deg. Norsk fotball fremover kommer til å lide av folks likegyldighet. Det er ingen i NFF som hører på supporterne når de sier de ikke ønsker gutteklubben grei i absolutt alle stillinger øverst i NFF. Det samme kan sies om en god del andre klubber i Norge. What to do? Bli hjemme, se på hockey og håndball.

Joacim Jonsson

23.11.2016 kl.11:58

J.O.O: Jeg mener at det blir for mye avgjørelser som blir tatt av følelser og ikke fornuft

Runar

22.11.2016 kl.20:23

Da kan vi gå ett hakk høyere å se på ledelsen i NFF. der er det mye kameraderi. Hvorfor sitter Semb der ennå når norsk fotball har gått nedover helt siden han tok over landslaget etter Drillo?

Per

22.11.2016 kl.22:05

Det er bare å innse,Norge er ikke og kommer heller aldri til å bli noen fotballstorhet,

verken på banen eller hvordan den driftes. Fotball som den skal spilles, den ser vi

på tv, les CL.

Belegget?

23.11.2016 kl.07:11

Ikke vanskelig å være enig i mye, men hvor tar du "fakta" fra. "I 9 av 10 tilfeller blir dette ofte dyrekjøpte erfaringer..."

Hvor OFTE snakker vi? 7 av 9?

Helge Nesse

29.11.2016 kl.05:24

Jeg er helt enig med alt du skriver,men det er et vesentlig punkt du glemmer.Lokalpressens betydning.Vanligvis har pressen stor makt i det norske samfunn,men unntaket er ofte de lokale idretslagene.Her er man helt klart ikke kritisk nok.Jeg sitter ofte igjen med et inntrykk av at årsaken er at man ønsker å ha et godt forhold til lederne i de lokale idretslagene framfor å gjøre jobben sin som journalist.

Skriv en ny kommentar